Great Support: 073 313 07 55

Kakaonibs Eko & Raw

99kr

Kakaonibs är krossad hel kakaoböna som sätter smak och konsistens på dina raw foodbollar,  din smoothie och i fruktsallader. Green Earth´s kakao nibs kommer ifrån Peru och är av bästa kvalitet. De är ekologiskt certifierade enligt EU´s regelverk och packas varsamt här i Sverige.

(230 g)

In stock

SKU: KAKNIB-GE500 Categories: , , , ,

Användning

Kakaobönornas och kakaonibsens användningsområden är många och passar alldeles utmärkt i exempelvis smoothies, morgongröten, att strö över fruktsalladen eller för att göra goda och nyttiga desserter.

Här finns några härliga recept med kakaonibs, en smoothie med Chocolate Chip känsla, bananbröd med “raw kakao” bitar för smak och konsistens. I fredagsmixen med torkade bär och nötter.

Ursprung och upptäckt

Kakaofrukten kommer från träd som växer i de tropiska delarna av Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien. Det är från kakaofrukterna på träden som kakaobönerna utvinns.
Theobroma cacao härstammar ursprungligen från området kring Amazonas men spreds sedan vidare norrut av djur och människor som åt fruktköttet och spottade ut fröna. Kakao sägs ha börjat skördas redan för över 3000 år sedan av Olmekerna, ett mesoamerikanskt kulturfolk vid Mexikanska golfen. Där fick kakaon en betydande roll i vardagen som en del av den dagliga kosten. Kakao var inte känt i Europa vid denna tid utan fick sitt europeiska genomslag i och med den spanska erövringen av Mexiko.

Effekter och näringsinnehåll

När kakao framställs rostar man kakaobönorna i stora ugnar innan de processeras vidare, vilket gör att en stor del av de näringsämnen som finns i kakaon försvinner. Dessutom tillsätter tillverkarna nästan uteslutande en stor mängd socker i den kakao som tillverkas.
Den råa kakaon, det vill säga den som används inom raw food, innehåller hela fyra gånger mer antioxidanter än den ”vanliga”, rostade motsvarigheten. Det beror på att den skonsamma processen, där kakaon rostas under 40 grader, bidrar till att kakaon bevarar maximalt med antioxidanter och enzymer. Den råa kakaon innehåller dessutom inget tillsatt socker.
Kakao innehåller över 300 näringsrika ämnen, bland annat som tidigare nämnt antioxidanter men även magnesium, järn, krom, C-vitamin och endorfin. Kakao innehåller även en rad olika neurotransmittorer, t ex seretonin, dopamin, anandamin och fenyletylamin. Dessa hjälper till att lindra depression och är förknippade med att ge känslor av lust och välmående. Det sägs även att kakao ökar halten kväveoxid i blodkärlen, vilket har en positiv effekt på blodtrycket då kärlen vidgas och blodtrycket sjunker. Detta bidrar i sin tur med att risken för exempelvis hjärnblödning och hjärtinfarkt minskar.

 

Innehåll

per 100 g 690 kcal (2856 Kj), Protein 12,5 g, kolhydrater 21,1 g, Fett 61,7 g, Järn 2,4 mg, Magnesium 232 mg

Reviews


There are no reviews yet.

Be the first to review “Kakaonibs Eko & Raw”