Great Support: 073 313 07 55

Chiafrön (Eko & Raw)

44kr145kr

Chiafrön innehåller extremt mycket omega­-3 och är laddade med antioxidanter, vitaminer, mineraler och fibrer. Vilket gör det till ett av de mest näringsrika livsmedel som finns.

100 g

Clear

Chiafrön

Chiafrön innehåller extremt mycket omega­-3 och är laddade med antioxidanter, vitaminer, mineraler och fibrer. Vilket gör det till ett av de mest näringsrika livsmedel som finns.

Chiafröns hälsoeffekter

Chiafrön är rika på protein, kolhydrater, antioxidanter, omega­-3 fettsyror och kostfiber, vilket gör det till ett av de mest näringsrika livsmedel som finns. Omega-­3 fettsyror är essentiella oljor som behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Dessa fleromättade fettsyror förser huden med näring och gör den mjuk och följsam samtidigt som de ser till att slemhinnor, membran och nerver fungerar normalt.

Chiafrön är bra för idrottare eftersom de är mycket hydrofila, vilket innebär att de kan absorbera stora mängder vatten. De kan hålla 10 gånger sin vikt i vatten vilken kan hjälpa kroppen från att bli uttorkad.

Studier har visat att äta chiafrön saktar ner hur snabbt våra kroppar omvandlar kolhydrater till enkla sockerarter. Detta gör att forskarna tror att chiafrön kan ha stora fördelar för diabetiker. När chiafrön får ligga i blöt så omvandlas de till en form av gelé. Denna gelé blir väldigt enkel för kroppen att ta upp och du känner dig mätt under en längre tid.

Historia om Chiafrön

Chiafrön har sedan urminnes tider använts av aztekerna i södra och västra Mexico. Där användes
detta lilla mirakelfrö som baslivsmedel och energitillskott, men även ibland som en dyrbar offergåva till gudarna. Chiafrön användes i hundratals år och blev sedan bortglömt. Man har nu återigen fått upp ögonen för detta nyttiga frö som med tiden bara blir alltmer vanligt.

Själva ordet ”Chia” kommer från ett ord som ursprungligen betyder ”oljig”, och detta beror att man sedan en lång tid tillbaka traditionellt lagt chiafrön i blöt. Det bildas då en geléaktig, aningen oljig hinna runt fröna. Detta var tidigt ett populärt sätt att ”tillaga” chiafröet och än idag är det mycket vanligt att man gör detta i stora delar av Sydamerika.

Användning av Chiafrön

Chiafrön kan ätas rå som en kostfiber och omega­-3 tillskott. När de är blötlagda får de en geléartad
konsistens och kan då användas i vällingar, gröt och puddingar. Chiafrön kan också används i bakverk, bröd, kakor och kex.

Recept Chiapudding

Blanda 2 dl mandelmjölk med 2-­3 msk chiafrön, tillsätt kanel och kardemumma, ställ in i kylskåpet över natten. På morgonen så tillsätter du färska bitar av äpplen, klart att äta!

Storlek

100 g, 500g

Reviews


There are no reviews yet.

Be the first to review “Chiafrön (Eko & Raw)”