Great Support: 073 313 07 55

Aprikoskärnor (Eko & Raw)

60kr

Aprikosen har varit en åtråvärd frukt för såväl Alexander den store som de gamla romarna och perserna. Men inte förrän man klyver frukten på mitten finner man vad som kanske är dess mest gyllene innehåll – aprikoskärnan.

250g

In stock

SKU: APRIKAR-GE250

Inledning

Aprikosen har varit en åtråvärd frukt för såväl Alexander den store som de gamla romarna och perserna. Men inte förrän man klyver frukten på mitten finner man vad som kanske är dess mest gyllene innehåll – aprikoskärnan.

Hälsoeffekter av aprikoskärnor

Aprikoskärnor är väldigt rika på ämnet amygdalin, som även gått under namnet vitamin B17. Vissa hävdar att det på ett effektivt sätt bryter ner och bekämpar cancerceller, men för det finns ännu inga vetenskapliga belägg. En del studier har dock visat att samhällen vars kost fortfarande är hög på amygdalin har förre fall av cancer. Aprikoskärnor kan annars jämföras med nötter och diverse frön i näringsvärde.

Utvinning och historia

Det råder delade meningar om varifrån aprikosen har sitt ursprung, men de flesta hävdar att den kommer från Armenien, vilket fruktens latinska namn härrör till. Man har dessutom vid arkeologiska utgrävningar i just Armenien funnit aprikoskärnor som daterar ända tillbaka till strax innan bronsåldern. Vissa tror dock att frukten har sitt ursprung i Indien eller Kina, och att Alexander den store introducerade den i Grekland. Det finns dock bevis på att frukten var rejält utbredd i Persien och stora delar av Mellanöstern. Engelska nybyggare och spanska missionärer spred sedan frukten längre ut i den “nya världen”.

Själva aprikoskärnan påminner mycket om mandeln, och malda aprikoskärnor kan användas som ersättning för just mald mandel.

Användning och recept

Aprikoskärnor äts enkelt som vilket fruktsnacks som helst eller strös på diverse maträtter som smaksättare.

OBS! Eftersom aprikoskärnor innehåller cyanid finns det en gräns på hur många man får äta per dag. Vi rekommenderar max 2-4 kärnor per dag (fler eller färre beroende på kroppsform och ålder). Man bör helst ha ätit mat innan man äter kärnorna, och gärna kombinera med vatten. Gravida kvinnor och barn rekommenderas att avstå helt. Känner man yrsel, får dimmig syn eller andningssvårigheter bör man genast sluta äta kärnorna och om symptomen kvarstår söka läkarvård.

Reviews


There are no reviews yet.

Be the first to review “Aprikoskärnor (Eko & Raw)”