A goji a day keeps the doctor away?

gojimed drakfrutk

Gojibär 

Med 19 aminosyror, 21 mineraler, hela spektrumet antioxidanter, B-, C- och E-vitamin (vilken är ovanligt förekommande i frukt och bär) kan man kort och gott säga att goji är ett riktigt superbär!

Den berömde kinesiske läkaren La Shiz Hen skrev i slutet av 1500-talet om en äldre man som fick kännedom om formeln för ett gojibärselixir. “Efter ett tag nästan flög han fram, och hans hår bytte färg från grått till svart”. Inte konstigt att bären heter “vargbär” i sitt hemland, och idag är bland det nyttigaste som finns att förtära i bär- och fruktväg.

Gojibär har sedan urminnes tider i Kina setts som en av de bästa källorna för yin, då de har en kylande effekt på kroppen och på så sätt balanserar det varma yang vi får av vardagsstressen. Översatt till modernare termer betyder det att goji är väldigt rikt på antioxidanter (rankas ofta i topp i diverse ORAC-index), samt sägs vara bra både för immunförsvaret och levern. Det ska även hålla både blodsockret och blodtrycket på stabila nivåer, samtidigt som de sänker kroppens kolesterolvärden och är bra för synen. Vissa hävdar dessutom att gojibär ska stärka sexualdriften samt lindra och motverka havandeskapsillamående.

Utvinning och historia

Legenden om hur det första gojiträdet upptäcktes i Kina tål att återberättas. För cirka 5000 år sedan försökte en läkare luska ut varför munkarna på ett litet kloster i Himalaya levde mycket längre än andra munkar i närliggande kloster. Över brunnen hittade han en gren från ett träd som hängde ner över vattnet, och konstaterade att grenens bär regelbundet föll ner och beblandade sig med vattnet. Trädet var ett gojiträd och har sedan dess varit en hörnsten inom den kinesiska läkekonsten. 

Köp dina gojibär hos oss! Ekologiska, mjuka, stora & fina.

Maria Frisk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *